121 år av innovationer

Med dialogugnen öppnar helt nya möjligheter för vad vi kan åstadkomma i köket.
Framtidens matlagning, pratas det om.
Ett av de senaste tillskotten i Mieles 121-åriga historia av innovationer.

Allt började i en gammal kvarn.
Året var 1899. Teknikern Carl Miele och köpmannen Reinhard Zinkann bestämde sig för att börja tillverka mjölkcentrifuger. Tillsammans med elva medarbetare omvandlade de en före detta kornkvarn i tyska byn Herzebrock till en fabrik.
Mottot sattes tidigt: ”Immer Besser”, ungefär ”alltid bättre”. Ett motto de gång på gång genom historien skulle visa sig leva upp till.

Carl Miele.

Redan följande år utökades verksamheten. Smörkärnan Meteor började tillverkas: ett verktyg som bidrog till att underlätta jordbruksarbetet, framför allt för kvinnor.
1903 tog Miele ett betydande kliv åt ett liknande håll, om än inom en annan del av hushållsarbetet.

Tvättmaskinen, en av de uppfinningar som har haft mest betydelse för hemmet, var vid denna tid en ny företeelse. Ett verktyg som gjorde tvättandet mycket mindre slitsamt och tidsödande, som kunde ge kvinnor mer fritid. Mieles pendeltvättmaskin Modell A erbjöd en enkel drift, då dess pendel med svängande vikt var mycket enklare att flytta än en svängarm.

Modell A blev startskottet för mängder av tvättmaskinsmodeller från Miele.

Modell A blev startskottet för mängder av tvättmaskinsmodeller från Miele.

Den legendariska tvättmaskinen nr. 50 hade en motor som kunde kopplas till hemmens vägguttag.

Den legendariska tvättmaskinen nr. 50 hade en motor som kunde kopplas till hemmens vägguttag.

Modell A blev startskottet för mängder av tvättmaskinsmodeller från Miele. Bland annat den första med elektrisk motor från 1910, fyra år senare den legendariska nr. 50 vars motor kunde kopplas till hemmens vägguttag samt 1950-talens första fyrkantiga modeller när tvättmaskinen flyttade från tvättstugan in i bostaden. Än i dag är tvättmaskiner en av Mieles viktigaste produkter.

Drygt tio år av framgångar bidrog till en stark entusiasm. 1911 tog Miele därför klivet in i bilbranschen. Det blev dock ingen långvarig historia. Totalt levererades 143 bilar mellan 1912 och 1914 innan sektorns stora kapitalbehov gjorde att biltillverkningen lades ned.

Under en kort period tillverkade Miele även bilar.

Samtidigt som bilproduktionen avslutades fortsatte succéerna inom hushållsmaskiner att rulla vidare.
Under 1920-talen såg Mieles första dammsugare dagens ljus. Strax därpå presenterades Modell L, Mieles första dammsugare som i stället för att likna en gryta hade den moderna smala ”torpedformen”, en form som fortfarande är vanlig.

Modell L, Mieles första dammsugare med en smal ”torpedform”.

Nu sätter också tillverkningen av diskmaskiner igång. 1929 blir Miele först i Europa att tillverka elektriska sådana. 1963 släpptes en modell som hade utökad kapacitet, möjlighet att byggas in under köksbänken och diskutrymme av rostfritt stål.

1974 släpps en ny generation inbyggnadsspisar. De lanseras tillsammans med en ny generation kök, och är konstruerade på så vis att de passar exakt till inredningen.

1989 fick inbyggnadsspisarna en integrerad mikrovågsfunktion.

15 år senare har inbyggnadsspisarna avancerat till att även ha integrerad mikrovågsfunktion.
Toppmodernt då, 1989. 30 år senare släpper Miele den världsunika dialogugn som utöver elektromagnetiska vågor inte har något gemensamt med mikrovågsugnar.

2019 lanserades Mieles dialogugn, och med den öppnade helt nya möjligheter för vad vi kan åstadkomma i köket.

Dagens Miele är en ledande tillverkare av vitvaror. Från en gammal kvarn i en tysk by till representerad i nästan 100 länder. Från elva medarbetare till cirka 20 200. Grundarna är döda sedan många år: i dag leds familjeföretaget av den fjärde generationen.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Svenska Dagbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på Miele