Framtidens ugn

Att tillaga fisk genom att lägga den rå i ett isblock, köra in sagda isblock i ugnen och några minuter senare plocka ut fisken tillagad – trots att isen inte har smält.
Kanske inte det mest praktiska tillagningssättet förvisso, men onekligen skulle det höja många middagsgästers ögonbryn.
Och i dag finns det faktiskt en ugn som gör denna surrealistiska matlagningsmetod möjlig.

Det är den tyska vitvarutillverkaren Miele, sin mångåriga innovationsvana trogen, som har utvecklat den.
Ugnen som pratar med maten – dialogugnen – lanserades förra året och blev en världsnyhet. Den nya M Chef-tekniken förändrar på flera sätt vår uppfattning kring vad man kan åstadkomma med en ugn.

Och isblock fyllda med fisk i all ära – dialogugnens funktioner sträcker sig bortom partytrick. Framför allt är det ett verktyg som förenklar matlagningen.

 

M Chef-tekniken gör det möjligt att laga flera rätter i ugnen på samma gång och få dem alla perfekt tillagade. En köttbit, grönsaker och potatis kan läggas på samma plåt, och allt blir klart samtidigt.

Tillagningstiden är också väldigt annorlunda mot den vi är vana vid.
Plötslig hunger, tidsbrist eller ett trytande tålamod har nog tvingat en och annan planerad lasagne att stanna vid idéstadiet.

Med dialogugnen går det dock avsevärt fortare att få middagen till bordet: pulled pork kräver inte längre en arbetsdag i tid utan är klart på drygt två timmar. En hel kyckling som brukade ta en timme i ugnen blir perfekt på 20 minuter.

Kött som blir jämnt rosa från kanterna till mitten, perfekta suffléer och bröd utan mörk och hård skorpa – några av dialogugnens knep.

Hemligheten bakom dialogugnens flexibla bemötande av råvaror stavas elektromagnetiska vågor.

I en vanlig ugn går värmen utifrån och in, vilket kan göra det svårt att få exempelvis en hel köttbit lagom tillagad. Dialogugnen är i stället utrustad med en modul som alstrar elektromagnetiska vågor i ett avgränsat frekvensspektrum, och sprider dem i ugnen via två antenner.
Dessa antenner ger hela tiden feedback till dialogugnen om hur mycket energi maten har tagit emot. Eftersom molekylerna i maten är arrangerade på olika sätt och dessutom ändrar sig när de värms upp anpassas frekvenserna ständigt under tillagningen.

Eller, enklare uttryckt: elektromagnetiska vågor går långt in i råvaran och tillagar hela råvarans volym samtidigt. Därför blir den där köttbiten utan krångel jämnt rosa hela vägen, från kanterna ända in till mitten.

Likt många andra prylar i våra hem dessa dagar är även dialogugnen uppkopplad. Via Miele-appen har du en direktlinje till Mieles provkök och alla recept. Där kan du välja ut en rätt och överföra receptparametrarna direkt till dialogugnen, som automatiskt ställer in sig efter den utvalda rätten. Appen innehåller också matlagningsfilmer och tips.

Du kan själv välja hur mycket hjälp du vill ha av ugnen: allt från att ställa in alla parametrar och funktioner själv, till ett smidigt automatikprogram. Dialogugnen har även vanliga ugnsfunktioner och du kan själv välja hur stark värmen från den mer klassiska ugnstekniken ska vara.

Det är en helt banbrytande teknologi för matlagning. Henrik Norström, prisbelönad kock

Snabbare, smidigare och större möjligheter att lyckas är tre faktorer som gör dialogugnen till ett välkommet inslag i hemmakockars kök.

Henrik Norström imponeras av dialogugnens teknik.

Men vad tycker proffsen då?
Den flerfaldigt prisbelönade stjärnkocken Henrik Norström är lyrisk:
– Jag har tidigare aldrig ens snuddat vid kapaciteten som den här ugnen besitter, det är en helt banbrytande teknologi för matlagning. Trots mina år i professionella kök är jag djupt imponerad av möjligheterna och prestandan, säger han och fortsätter:
– Med dialogugnen går det enkelt att laga och bjuda på fantastisk mat, och ändå hinna sitta och prata med sitt sällskap.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Svenska Dagbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på Miele